25 October 2010

Aku perlu kekuatan

Ya ALLAH, aku benar2 perlukan petunjukMu, hidayahMu. Bantulah aku Ya Allah, bimbinglah aku. Berikanlah keyakinan padaku pada keputusan yang bakal ku ambil ini Ya Allah. Sesungguhnya hanya Kau yang Maha Mengetahui.

Aku takut.
Rasa berbelah bagi.
Tak yakin.
Tertanya-tanya, mampukah aku????

Ye. Aku buntu sangat sekarang...Betul ke ape yang aku akan buat ni????

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Aku baru dapat tawaran (buat kali kedua) n kali ni boleh dikatakan aku akan confirm sambung blaja. Tadi da jumpa lecturer yang bakal jadi supervisor aku nanti. Sekarang ni aku tinggal isi borang online kat IPSIS, then esok hantar borang tu n insya-Allah bulan 12 dah boleh start.

Yang dok terbayang2 dalam otak aku-"mampu ke aku???? adakah aku da betol2 bersedia ni???aku akan straight buat PhD. bukan Master. aku mampu ke?????"

Takut sangat.

Tadi baru tanya sorang kawan aku ni, die sekarang tengah smbung PhD. I asked him this 'stupid' question- 'senang tak straight wat phd?'. N he said- 'xtau la weyh nk describe camner. pressure ar. tapi klu ko jenis yg konsisten, tiap2 ari wat keje, xde masalah kot. aku jenis malas. tu yg agak tensi. senang citer, klu ko mmg tol2 nk amik, ko mesti pastikn jiwa ko dh btul2 ready nk amik benda ni '

Bila fikir2 balik bab 'kerajinan' ni, memang bukan aku! Tengok je la masa aku wat final year project dulu. Malas nak mampos! Malas baca journal, malas jumpa supervisor...

So, aku perlu berubah. Aku HARUS berubah! Tak boleh main2 lagi macam dulu. Have to be serious. Really serious. Mampu ke aku???

Plus, aku akan amek TPM mengikut perancangannya. (actually aku belom clear lagi pasal skim fellowship la, skim khidmat siswazah(SKS) la, skim tenaga pengajar muda(TPM) ni sume lagi...) So far yang aku tau, kalau amek skim TPM ni, insya-Allah nanti kita akan jadi lecturer.

Ehem, lecturer. Pensyarah. (ohhh~~~....) Padahal selama ni bila orang tanya aku minat tak nak jadi pendidik, aku akan jawab- tak berapa. But see, aku akan mengambil jalan di mana akhirnya aku akan menjadi seseorang yang sebelum ni aku tak pernah bayangkan. Mampu ke aku????

Orang kata, minat boleh dipupuk...entahla....

My parents plak diorang memang dari awal lagi (masa 1st time dapat tawaran dulu) sangat encourage aku untuk sambung blaja. Jadi aku agak sedikit 'lega' sebab aku tau mereka akan sentiasa menyokong aku dan mendoakan aku.

Keputusan ni bakal mencorak masa depan aku kelak. Aku harus buat keputusan yang tepat. Taknak menyesal di kemudian hari...

Ya Allah, berilah aku kekuatan. Sesungguhnya aku hanya hambaMu yang lemah dan tidak berdaya.....

5 comments:

atie said...

go diba go~~~~
ingt x ko sedih xley fly cam kwn2 ko yg lain?? see skang ko bley straight to PHD...kalo ko fly ari tuh, ms nih ntah2 tgh strugle ngan degree lg...ape aku mncrot ntah nih?? hehehe....
bleh punye la~~~~

...❀ fara ❀... said...

atie~~~
aku terharu...*sobsob

urm,,,ape yg berlaku ada hikmahnya kan??

aku sekarang ni hanya perlu keyakinan diri....

atie said...

percaya pd dri...
dgn azam dan keyakinan....
(sile nyanyi lagu af)

...❀ fara ❀... said...

thanksss ((:

lovelymoon said...

good luck in whatever you do.. =)