29 April 2011

Today is 29th April 2011


Hey.
Do you remember what happened on this date 7 years ago?

You don't?

Good.

Me neither.


28 April 2011

Sape je tak suka makan durian?


"Hilang satu nikmat dunia..."

Haha! Itulah ayat2 'kecaman' aku bagi kawan2 aku yang 'anti-durian'. Ade yang dulu2 hantu durian, tapi lepas terjadi satu 'tragedi', terus taknak makan durian. Aju..aju....(oppsss~ TERsebut nama. hihi...)

---it's so tempting ok! let alone its smell!---

Ni akibat dari 'mengidam' durian sebab hari-hari lalu depan pasar malam seksyen 7, nampak berlambak-lambak durian. Pastu petang-petang je mesti ramai orang singgah n makan durian kat situ. Terliur ohh....Tapi tak berani nak g tanya harga sebab takut mahal. Huu...Telan je la air liur tu balik~~~

Disebabkan aku balik Kluang sekarang, ajak ayah g pasar malam carik durian! Haha...Seb baik jumpa. N agak mahal jugakla. 1 kilo dekat 7 rggt lbih. Demi anak kesayangannya ini, ayah beli jugak! Ngee~~~

---mahal sikit. tapi puasss!!!---


---nak lagi! nak lagi!---

Ye, saya hantu durian! ^^


25 April 2011

My new baby! ^^


---sneak peak---

Yeah, that's my new baby. Its name is......err, I haven't decided to put any names on it. Any suggestion??? [[make sure it's cool n macho okay. hee~]]


---i chose the turqoise color---

ni pon penat decide ohh. Memula dok pening nak pilih brand ape, pastu pening pilih kaler pulak. Dahtu, sume cantik2 kan....

---sume pon menawan hati. kan? kan?---
Source: Here.

At first masa tengok kaler2 kt internet, agak berkenan ngan kaler brown. Tapi bile da nampak yang real, brown tu nampak agak dull. Jadi setelah puas fikir, pilih la kaler 'Sophisticated Turqoise' ini (:

Now, still trying to adapt with the application inside, (Windows7 n Microsoft 2010!) Pity me, my lappy before I used Windows Xp with Microsoft 2003! Believe it or not? [Ye, mengaku, saya agak jakun disini. Huu...] Ni pon tak abes explore lagi ape benda-alah yang ade dalam laptop ni. Desktop background pon tak tukar lagi. Haha!


Also, adapting to its keyboard n the 'tiny' screen. Hehehe...(I'm used to a 12 inch screen before but now, it's only 10 inch, so macam agak tak puas bila online. Ngee~~) SERIUS TAK PUAS TENGOK SUME BENDA JADI KECIK. T_T

*
**
***
****
*****
******Saya juga masih sayang kamu!
*****
****
***
**
*

Tak tau nape, rasa excited gile dapat lappy baru. N rasa cam tak percaya yang aku dah beli lappy ni! Maybe bak kata adik aku- 'because the best part is, it came from your own money rite?'

Absolutely! ^^

23 April 2011

We dream to be....


Me, in another 3 years. Insya-Allah.......

---(^^,)---

Err, I mean I'll be wearing those outfits for my convocation in 2013, Insya-Allah...

"Manusia hanya merancang, Tuhan yang menentukan...."

---notice the THREE stripes? ehem~---


Inilah 'aktiviti yang menggembirakan' yang telah kami lakukan selepas aku nye DRP haritu. Hehe... [Berangan pakai jubah konvo PhD]

We all have our own life to pursue, our own kind of dream to be weaving. And we all have some power to make wishes come true, as long as we keep believing.


22 April 2011

Kite buli Leh!!!


---tragedi mandi bedak---


---kontroversi! oppsss~~~---

21 April 2011, Khamis.

Kami celebrate birthday Leh kat Jusco Bukit Raja. Punye la susah nak plan. First, suruh die n Amat g makan kat foodcourt, aku ngan Aju g beli kek kat bawah. Pastu, konon2 nak wat surprise la bagi kek tu. Tapi boley pulak si Leh ni duduk menghadap ke arah orang masuk foodcourt tu. So maknanye die boleh nampakla kitorang masuk foodcourt ngan kek tu kan.

Last2, plan camni. Suruh Aju dulu masuk jumpa dorang kat foodcourt. Aku tunggu kat luar, pegang siap2 kek tu n tunggu sign (miskol) dari Aju untuk masa dalam. Aku dah cam segan. Yela, dok tatang kek tu sorang2 kan. Pastu sempat pulak 'kakak' RejectShop tu tegur aku- "lilin mane??, wahh bestnye sambut birthday orang..." Hihi...aku sengih je...:p

Dengar je miskol dari Aju, aku terus jalan masuk dalam. Boley pulak si Aju ngan Amat tutup mata Leh ngan tangan dorang. Tulaa Leh, degil sangat. Orang suruh tutup mata sendiri taknak! Hahahaha....

Then kitorang nyanyi la lagu Happy Birthday kat Leh. Siap dirakam lagi! ^^ Lawak wehh kalau tengok balik video2 tu sume. Haha!


---blueberry cake kami buat. Sedapp!---

Penutup 'majlis', kami tabur Leh dengan bedak Johnson-baby-tak-pedihkan-mata kat Leh masa kat carpark. Sanggup beli bedak baru tau! Special untuk ko Leh!

Moga panjang umur, murah rezeki! (:


20 April 2011

I'm feeling good!


---oh mak aii....bosaunyo mulut...---

Setelah beberapa entry berbaur stresss+tekanan+tension, kini aku kembali update blog dengan nada gumbiraaa!!!! *lompat2

Sebab ape????

Sebab da settle defence research proposal (DRP). (^_____________^)
*i can smile from ear to ear now!

How's the DRP went?
Urm, ntahla. Aku cam redha je. I've done my best, I leave the rest to God ^^

My supervisor's comment:
"It's good. Well, don't worry much. Ya, I know you're coming from Bsc background. So I don't expect you to know everything. If you're from MSc, then I expect you to know at least 90% of your study. As time goes by, you'll learn. Plus, all the panels are not from physics background, that's why they didn't focus on the theory but rather the 'small2 thing'. Don't worry laa...."

That's my supervisor.
He ALWAYS gives us positive comments. I'm so touched :')

These are some of the panels' comments that I remember.

"You should face your audience, when you constantly looking at your slides and the other side, for me it looks like that you don't understand/you're not knowing. Honestly...."
-err, aku pandang kot audience ngan panels. Tapi everytime aku pandang muka dorang, dorang tak pandang aku. Cane tu????

"I think you should focus on one compounds only. For me, what you're planning to do is too much....."
-aikk, banyak???

"Where's the chemical reaction?"
-alamakk, tak sure...T_T

"I saw that most of the sentences there, you're quoting from the papers. You should give yourself the chances to express what you think..."
-dah aku tulis pasal teori, mestila quote dari orang. Takkan aku nak buat teori sendiri.....

[[macam alasan nak backup diri sendiri. Haha!]]

Overall, aku rasa baaaanyak yang aku kena improve. N aku rasa aku nye presentation tadi cam kejap gile. Sebab panel cam tak tanya banyak. Maybe sebab dorang tau kot yang aku pon tak tau. Hee~

Tadi jugak aku, Tuyah n Aju buat sesuatu yang menggembirakan! Ape die? Nanti aku update lagi! (^^,)v *jap lagi nak g tengok wayang!!



This gonna be such a long journey.
I have to stay strong.


16 April 2011

Berfikir sebelum bertindak!


Tolong berfikir sebelum bertindak. Fikir ape kesan pada diri ko, orang yang berkaitan tu, dan orang disekeliling ko.
Masalah yang kecil je, skarang da jadi besar. Makin complicated. Menyusahkan orang.
Padahal awal nye kalau kau berterus terang je, takde jadi sume ni.
Ni tak, sape suruh lari??? Ingat dengan lari camtu je boleh selesaikan masalah???
Makin serabut adelah.
Pastu mula lah rasa bersalah ape sume.
Salah siapa?
Salahkan diri sendiri!
Fikir ikut perasaan!
Tau nak ikut kepala sendiri je.

Tolonglaa....
Lain kali jangan wat camni lagi.
Actually benda ni boleh diatasi kalau kau dari awal-awal wat preparation.
Jangan jadi penakut!
Acting like this, really justify that you are such a LOSER! LOSER!!!!

THANKS A LOT FOR THOSE WHO CARES. YES, YOU. (':

13 April 2011

Be tough.Be strong.


Tadi aku practice present aku nye proposal depan supervisor.
It was BAD. VERY2 BAD!

Shame of myself.

Other people might think- "what the hell she's been doing for the past three month to come out with all this rubbish mess???"

I, feel bad of myself too.

Nevertheless, I have to put all the blame on me because its all my fault after all.
Obviously, I'm not well prepared. And because of that, I'm shaking, trembling and I can't put words into proper sentences. I'm screwed up!

It was BAD, again.

There are lots of thing for me to catch up, to make myself clear.


----trying hard to get motivated----

Note to self:
This is just the beginning.
There is always a room for improvement.

This Friday, you have to show some improvement. You have to!


08 April 2011

The butterfly is still there...


I've sent my research proposal. Quite relieved now. But thinking of the presentation which schedules to be on the 20th of April, it makes me nervous again. Seriously!

I'm still not sure whether my problem statement is strong enough or my significance of study is convincing enough for the panels. I don't have the confidence, yet.

I'm scared.
I'm nervous.
I'm worried.

Will I gonna make it smoothly?


It's really really TOUGH!


01 April 2011

Short update.


Dah bulan APRIL!
I have 2 important dates this month.

5th April- Submission of Research Proposal
2oth April- Defense Research Proposal @IPSiS

Wish me luck! ^^

**my lappy wat hal. Asyik 'hang' je. So now I'm using my sister's.