07 December 2010

What happened?

---gile nervous---

Semalam aku g interview kat National Semiconductor(NS). Ni nak cerita sket pengalaman 'suka duka' masa kena interview tu. Hihihi....

Sampai kat NS gile awal. Kol 1:30. Ikutkan appointment interview pukul 2. (Xpelaa, harus datang awal. First impression itu penting!) So sementara pukul 2 tu, aku tunggu je la kat pondok guard. Tenangkan hati yang tengah dud...dab...dub...dab...Tetibe sorang akak guard tu ajak masuk, g cafe. Aku mula2 cam malas nak g. Tapi die ajak jugak, so follow je laa. Akak tu makan nasik. Aku beli roti je. Akak tu tanya, "diet ke dik?". Aku sengih2 je laa jawab tak. (Takde maknanya nak diet kak. Jantung bagai nak pecah ni ngan beribu2 'butterfly' dalam perut ni, manela ade selera nak makan. Huu...)
Tapi sempat sembang ngan akak tu. Die cakap keje kat sini gaji best. Keje 3 bulan je bonus, 3 bulan je bonus. Tapi keje nye faham2 la. Memang stress!

Then lepas makan tu, jumpa ngan akak HR and die bawak g ofis n isi satu form ni. (Ikut cakap Wan Rosihan, ade ujian bertulis. Tapi takde plak...bagusla. Hihi...) Akak tu sempat cakap, "yang nak interview awak ni orang cina. tapi dulu dok kat obersea. tu yang cakap english berabok!" Hehe...Aku gelak je dengar....

Bile naik atas kat ofis die, tengok2 yang interview aku tu orang india, lelaki. Yang cina tu bos die. Bos die ade meeting, so die ganti tempat bos tu interview aku.

Tarik nafas....hembus...tarik nafas...hembus...tenang...tenang......

Memula biasa la, cakap pasal diri kite. Sambil tu die belek2 resume, slip result ngan sijil2 aku. Ok, so far semua ok. Interviewer ni pon nampak baik. Belek2 sambil senyum2 je tengok benda2 tu.

Jeng....jeng....jeng....

Tiba lah part yang meluruhkan jantung, menghentikan aliran darah dalam badan aku. (hamek kau! extravaganza sungguh!) Die start dah tanya bab2 teori....First2 die tanya pasal Bipolar junction transistor (BJT). Die suruh lukis simbol je. Terkial2 aku. Pastu CMOS transistor plak. Haa, yang ni aku lupa. (matikk!) Pastu suruh construct CMOS tu gune PMOS ngan NMOS. Alamakk! Yang ni ade belajar kat kelas circuit design. Tapi aku lupa =.=! Pastu camne benda tu operate untuk dapat high ngan low output. (dushh!! help meee!!!!)

Next pasal logic gate plak. Nasib baik laa yang ni aku boley jawab. Pastu die tanya pasal diode I-V curve. Aku cam ingat2 lupa. Terkonfius ngan transistor nye I-V. (kenape laa time ni jugak bley aku 'blackout'!) Last2 aku lukis je. Seb baik betul. Just ade sket2 yang tak berapa tepat. Kira ok la tu kan...Aku bukan major electronics. Mane la aku ingat sangat. (alasan sungguh!)

Tapi ade satu benda yang die nak tanya aku pasal pull up ngan pull down network. Aku jawab tak belajar. Hahaha...Tapi bile ingat2 balik, cam ade belajar kat klas ECE. Tapi aku langsung tak pernah salin ape lecturer tulis kat whiteboard sebab aku tak paham langsung! Sampai the end of sem tu aku langsung takde notes untuk subjek tu. Bile nak exam, baru gelabah pinjam photostat notes orang. Ohh my!

Pastu pasal semiconductor process aku bley la jawab dengan yakin dan konfiden nye! Kehkehkeh....Well, memang secara jujurnya aku lebih minat benda ni berbanding part electronics . Tak sangka plak position ni memang kena strong electronics.

So kesimpulannya, aku redha je. Kalau ade rezeki, alhamdulillah. Kalau takde, maybe bukan rezeki aku....

2 comments:

LeH Nidduhellos said...

mak ai... susahnya soalan...
kalo dia tnya aku mmg hancuss la..
buku suma ada kt rmh...^_^

...❀ farah ❀... said...

tau xpe. siap kena lukis2 lagi.
stress~