18 November 2010

Di sana banjir, di sini takde air

Di sana hanyalah menanti
Sampai bila pun ku tak pasti
Bertanya khabar melalui tinta
Jarang sekali bertemu muka
Namunku tahu dia setia

Dan di sini tetap menunggu
Berada jelas di mataku
Kasih tak luak terhadap aku
Sanggup menunggu kata putusku
Sayang ketabahanmu menawanku

Lagu pembuka kata. Takde kaitan dengan entry. Hakhakhak...

Urmm, kesian kan. Macam2 bencana alam jadi sekarang ni. Bile tengok berita pasal mangsa2 banjir kat utara sana tuh. Tu blom lagi yang mangsa2 Gunung Merapi kat Yogya. Nak nanges rasa time tengok keadaan kat sana kat Majalah 3 baru ni. Kat Haiti plak, gempa bumi. Seriously, our world is getting sick.....huhu

Berbalik kat cite banjir (mengikut tajuk di atas). Teruk jugak banjir tahun ni. Umah atuk kat Bukit Pinang pon masuk air. Tapi kat dapur je la, sebab bahagian depan agak tinggi. Mesti penat nak kemas balik bila air dah surut nanti. Tu nasib baik air masuk kat dapur je, tak ley bayang camne yang umah totally tenggelam dalam air. Kesiannye......

Tu kisah kat utara. Yang kat selatan sini (Kluang, to be specific) air kena catu plak.

Dapat memo dari SAJ (Syarikat Air Johor)....

---jadual pengagihan bekalan air mengikut kawasan---

Sungguhpun kuantiti air mentah di Empangan Sembrong Barat mencukupi, namun kualitinya terjejas akibat proses semulajadi yang menyebabkan Loji Rawatan Air Sembrong Barat tidak berupaya merawat dalam kapasiti normal.

Pengeluaran terpaksa dikurangkan..............


Ohh, air tercemar....Mula2 pelik jugak, takkan catu sebab takde air. Lately kan asyik hujan. Urmm.....So tadah, simpan la air banyak2....

Wait....wait.....saya mandi hari2 tau! 2 kali sehari!

2 comments:

Anonymous said...

mandi, jgn tak mandi!!

~GaDis KaNcIL mErAH~ said...

owh kesian ko... actually, aku penah buat projek pasal catuan air ni.. tapi aku buat area Skudai.. so, result is.. loji rawatan yang salirkan air ke Skudai masih waras! heeee~