02 November 2010

Jalan2 Kota Singa (:


[[ Bella n I went to Singapore on the 30th of October...hihi...]]

Actually ni rombongan cikgu2 sekolah ayah. Mulanya, ibu ngan ayah pegi skali. Tapi memandangkan on that day jugak adik aku yg kt TGB tu ade majlis solat hajat ngn garduasi(Form5), so my parents cancel plan g S'pore. They went to my brother's event. So it was only Bella n me who joined this trip.

Semuanya ok je. Just masa sampai kat imigresen Spore, Bella kena tahan.
Jeng....jeng....jeng......
Bella kena tahan imigresen???
Kenapa???

Camni....
Bella kan ade pasport, aku plak takde. So aku join yang pasport berkumpulan tu. So masa check kat imigresen Spore, Bella queue kat line lain. Dengan cikgu2 yang ade pasport sendiri tu. So die kira cam cepat la siap berbanding aku. Tiba-tiba, cikgu laki yg belakang aku ni perasan- "Eh, budak tu apsal tak pass? Apsal kena masuk office pulak??" Aku pon jengahla tengok kt depan. Memang pon, Bella kena ikut officer tu. Dalam hati aku-'haa sudahh....ape hal pulak ni kan.' Aku da risau gile bile tengok Bella kuar office tu lap2 mata die. Confirm die nanges! 'Adehh...nape ni....' Takot gile rasa. Lgpon Cikgu Tifa (wife ketua rombongan) tu ade cakap, imigresen Spore ni strict sket...

Bile aku setel check2 pasport aku sume, aku tros g kat officer yg ade ngan Bella tu. Die pon tanya- "Adik awak eh ni?". Aku angguk. "Die pnah pegi Spore tak sebelum ni?", die tanya. Aku jawabla tak. Pastu die tanya lagi-"Or die cam penah nak pegi tapi cam tak jadi or sampai imegresen...bla..bla..bla....". Dangg! Baru aku teringat......

Hari tu, masa ayah ibu nak g hospital JB, dorang penah sesat sampai ke Woodlands (imigresen Spore). Bella ade skali time tu (nak g lawat arwah nenek kt hospital). Aku tau pasal benda ni pon sebab aku terjumpa cam satu kertas ni dalam kete ayah.

So aku pon bagitau la kt officer tu, pasal yg penah sesat ape sume tu. Die suruh aku tunggu dalam office die sementara die settlekan pasport Bella.

Bile da siap, kitorang kuar. Adela 2-3 orang cikgu2 yang perasan aku n Bella masuk office tu pon tanya nape. Sbnarnya xde ape2 serius pon. Just sebab cam dalam sistem die ade nama Bella yang sebelum ni kononnya cam attempt to enter Spore without passport. Tapi da clearkan, so settle. Legaaa rasa. Nasib baik tak ambik masa lama. Kalau tak, boleh jejaskan satu rombongan tu. Huuu.....

Ok, enough talking. Enjoy the pics!

---Maxis saya bertukar jadi SingTel---

---the scenery (Tambak Johor)---

---Resort World, Sentosa Island---

---The Merlion---

---ready for Luge & Skyride---
BEST!!!

---Bella dgn muka takot---

---Universal Studio---

---at The Merlion---
yang macam kapal atas bangunan itu adalah sebuah kasino. hebat tak?



---makan!! Bella kate sedaap~~~---

Fuhh...banyak jugak gambar yg diupload. Hihi....

Before balik tu adela beli souvenir sket2 bawak balik. Tak taw nak beli ape sangat pon. Huu...Duit die compare ngan duit kite pon agak besar. RM1~$2.49, so belanja dengan penuh berhemah laa. Wee~~~

Rasa nak pegi lagi! (^_^)v Jom3!!

No comments: