10 June 2011

Padang-Bukit Tinggi -DAY 1-

Tarikh: 2 Jun 2011

Okay2, straight to the point, nak cerita 2-5 Jun aritu aku ngan family pegi holiday ke Padang & Bukit Tinggi, Indonesia. abes tu Sumbar tu ape plak? Sumbar tu, singkatan untuk Sumatera Barat. Ce try google tengok, Padang ngan Bukit Tinggi tu located kat belah Sumatera Barat. Tu yang jadi Sumbar tu...-sila google sendiri. aku malas-

---WELCOME! Hooyeahh---

---everyone can fly. lalalala...---

Flight landing pukul 3.30WIB (WIB-Waktu Indonesia Barat). Then beratur kat imigresen kat sana. Sangaat lama! Dengan ramai orang, 2 kaunter je yang bukak, panas plak tu. Sabo je laa...

---muka gumbiraa...---

---sempat amek gambar ayah depan airport---
Nama airport: Bandar Udara Internasional Minangkabau

Lepas selesai urusan imigresen amek cap jari untuk 10 jari, cek passport ape sume, ade tourist guide sane yang sambut kitorang, bawak naik bas. Oh, lupa plak nak cakap. Aku g trip ni ngan family aku, ngan jiran aku, ngan family and ade kawan keje die. Adela dalm 22 orang. So kitorang dibawa naik bas Pariwisata.

On the way tu tourist guide tu cite la sket2 pasal sejarah kawasan situ, n ape hasil yang dikeluarkan sesetengah kawasan tu. Sebab yang aku boleh tengok pon, mostly hasil pendapatan diorang adalah pertanian. So macam2 hasil tanaman, diorang jual tepi2 jalan. Macam sengkuang, ade buah kuini, jagung, macam2 lagi laa....

Ni adalah makanan pertama di bumi Padang. Hehe....

---'not-so-sweet' corn---

Dari Padang (airport), kitorang dibawa ke Bukit Tinggi. Mengikut perancangan, kitorang akan jalan2 kat Bukit Tinggi dulu, baru Padang.

Jalan macet gile! Ehem, macet=traffic jam. Perjalanan yang sepatutnya dalam 2 jam je, jadi dekat 4 jam! Aku ingat taknak tido dalam bas, yela konon2 nak tengok pemandangan kiri kanan. Last2, lelap jugak aku. Huu...Ngantuk gile.

Kitorang stop kat Restoran Pak Datuk untuk dinner. Dalam ngantuk2 mamai2 tu pon selera makan. Haha...

---Let's have dinner!---

---menunggu masa untuk mengisi perut---

Makanannya of course la style Padang. Yang lauk macam2 tu. Ade rendang daging, ayam percik, ikan, sayur kangkung, ulam, meatball, puyuh, etc. Melantakk je la...

---can you spot the differences?---

Pastu on the way nak ke hotel untuk tido malam tu, sempat lagi singgah satu butik baju ni. Biasa la, macam2 ade. Kain pelikat, kain batik, telekung, kain pasang, tudung, tshirt. Rambang mata ohh...Tapi kitorang tak beli pape pon kat kedai ni. Sebab masing2 cam ngantuk, takde mood nak shoping. Haha...Lagipun kitorang fikir banyak tempat lagi ade pasni. So yang awal2 ni usha2 je harga dulu.

Untuk malam pertama ni, kitorang tido kat Hotel Gran Malindo. Masing2 dapat sebilik 2 orang. Ibu ngan ayah, aku ngan Bella, Adib ngan Mizi (anak jiran kitorang)

---Da sampai hotel!---

Masuk2 bilik, terus landing atas katil. Haha...Penat. Pastu mandi, terus bummmmmm. ~masuk alam mimpi~

---posing sebelum tido---
Ngokngek betol, tak sempat2 bukak stokin merah tu. -_-!!

to be continued.....