29 May 2011

Kisah suatu kemalangan.


Lepas lunch, kitorang g carik egg tart kat komersial sementara nak tunggu Aju. Maka terjadilah tragedi ini..

Leh cam ala2 terlajak sket dari bakery tu. So cam nak reverse sket. Reverse punye reverse, tibe-tibe.....

Gedegangggg!

Tengok2 belakang, ade satu kereta wira dari tempat parking arah bertentangan tengah reverse kereta jugak. Kira langgar belakang ngan belakang. Alamak......

Leh ngan Amat kuar kete. Aku memang tak kuar kete ar. Takott! Tengok driver wira tu macam pakcik dalam umur awal 30-an. Die soh g tempat lain settle sebab jalan tu kecik. Leh pon drive, pegi tempat redup sket nak bincang cane. (terfikir jugak time ni, kalau kitorang lari agak2 die cam tak kereta Leh ni? huu...)

Leh, Amat ngan Tuyah g kat kete pakcik tu try nak bincang2. Aku tunggu je kat tepi kereta. Takot plus cam xtaw nak wat ape. Bumper wira tu kemek, n cam terjatuh sket. Pakcik tu cam salahkan Leh sebab tak tengok belakang. Then die suruh Leh bayar. Kebetulan, time bincang2 tu ade sorang budak pompuan ni lalu. Die sempat bisik kat aku ngan Tuyah- "Saya dulu pnah gak langgar bumper orang. Nak betolkan dalam 100 je. Kalau die mintak lebih jangan bagi. Paling banyak pon seratus je nak ketuk balik bumper tu."

Pakcik tu maybe askar or polis kot. Sebab die kept saying yang ic die lain dari kitorang, nak report polis pon die tak takot. (cam kerek plak pakcik nii....bajet die banyak kroni la. mentang2 kitorang sume muka budak2!)

Last2, kitorang sume pegi je satu kedai kete ni nak tengok cane bley repair n tanya harga. Camnilah rupa kereta pakcik tu akibat pelanggaran tersebut. Huu....

---takdela teruk sangat kan.....ke teruk camni??---

Kereta Leh plak calar n bumper die cam terkopak sket (lupa amek gambar!). Sian Leh. Tak pasal2 kena bayar 200 kat pakcik tu sebab orang kedai tu cakap tak boleh ketuk. Kena tukar baru.

Banyak kann 200 tu???? Tu pon kitorang sume ngaku student lagi, duit pon tak brape ade. Kalau die taula yang Leh tu engineer, Amat tu executive, confirm die hentam kitorang kaw2 punye lahh! Naseb baikk masing2 pon muka budak2 lagi, so macam die tak perasan kot. Huu...

Apepon, pengajaran untuk kitorang semua pasni, lain kali kena extra extra extra careful. Tengok 10 kali pon takpe sekeliling before gerak kete.

Untuk Leh, bersabar ya. Moga ada hikmah di sebalik kejadian ini....

2 comments:

nadya @ hajar said...

okay la tuh rm200...
keta wira yang aku pakai dulu pun pernah xcident mcm ni.. tapi aku punya siap lampu pecah lagi.. bonet keta pun xley tutup... bumper mmg kena ganti baru gak. total cost, rm600.. semua org yang langgar tu bayo...selamat! dah tu sape suh die langgar aku kan..huhuhu

...❀ farah ❀... said...

ehh? urm yg ni mcm lebih kepada salah leh. so leh la yg kna bayo.huu...melayang duit~~~