09 March 2011

I am a REAL hero!


You don't have to be a Superrman or Spideyman or even KluangMann to be a hero. You just have to be yourself and have some guts upon seeing those needle. Yup, needle! Because what? You just have to be a donor. Donate your blood peeps!

---(^_^)---

No need to be scared. Well, maybe for the first time you might have all the butterfly in your stomach, your blood pressure sure gonna be high. (like i was before. soo nervous!) Haha...But believe me, cuba sekali pasti nak lagi! ^^

Today was my forth time donating blood (: Tak sakit laa.....Err, maybe time die bius tu je kot rasa sakit sikit. Ala, sakit cam kena gigit semut je. Hihi...

Ni gambar2 masa first time dulu. Tahun 2008.

---check kumpulan darah---
see, tak pandang langsung kat jari, ketap bibir, memang takot!

Saya darah A. Darah orang2 pandai. (teori saya) Haha...

---muke neves takbley bla--


---akhirnya mampu jua tersenyum---


---tak banyak pon. 450ml---

Lepas derma darah, dapat makan free. Air milo ngan biskut je laa...

*saya berazam untuk menderma darah at least setahun sekali^^ Actually, boleh derma darah selang 3 bulan.

Jadi, adakah anda memenuhi ciri-ciri di bawah???

1.Sihat tubuh badan
2.Berusia antara 18-60 tahun
3.Darah bebas daripada sebarang jenis penyakit berjangkit
4.Mempunyai berat 45 kg ke atas
5.Tidur melebihi 5 jam pada malam sebelumnya
6.Tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan seperti kencing manis, penyakit jantung dan sebagainya
7.Tidak mengambil sebarang ubat antibiotik seperti tetracyclin, clindamycin dan sebagainya
8.Mempunyai tekanan darah dan kandungan Hemoglobin yang normal
9.Telah mengambil sebarang makanan sebelum menderma darah
10.Tidak terlibat dalam kehidupan berisiko tinggi (high risk : homoseks, biseksual, seks rambang, IVDU (intravenous drug users – penagih dadah secara suntikan) ataupun menjadi pasangan kepada golongan-golongan tersebut)
11.Pendermaan darah terakhir adalah pada 3 bulan terdahulu

Jika ya, let's become a REAL HERO. Donate blood and save a life (:

(ade potensi jadi duta PDN ni. hee~~)


No comments: