12 August 2010

My first EVER phone interview

Ok, this was how it goes.....
The company called me at 3pm (as arranged before).
I just prepared my semiconductor book with me (dengan harapan boleyla nak selak sket2 time die tnya nanti) coz this company is a semiconductor-based company.
So i thought they might asked me most on that part.
But it turned otherwise.

The interviewer is an indian man.

*i did record our phone conversation*
tp tak sanggup rasanya nak dgr byk2 kali....huu....

First and foremost he asked me to tell bout myself.
Well, that's no big deal rite?

Then he asked me what i'm doing now, to tell about my course.
I think i did well on that part. (walaupun cam agak tergagap2 sebab sgt nervous!)

Next, "What do u know about semiconductor process technology? Explain some."
-So aku dgn yakin dan confident nya cakapla pasal proses2 utk fabricate device. Oxidation la, diffusion, litography..bla..bla..bla...n aku explain gak yg aku blaja jugak bout how the device works (electron, source, drain...bla..bla..bla....)

Then he asked me this fundamental question. "What is ohm's law?"
-Haa? huhu...i don't really expect this question. aku just ingt graph I-V tu n aku pon jwbla 'ohm's law stated that current will increase as a result in increase of voltage.' btol kee???? Act, jwpn tu xlengkap...

Next, this logic question "How does ship floats?"
-err.....alamak. ni da masuk konsep fizik ni. xdapat jawab, naya aku. ape ehh...puas aku fikir. Tibe2 phone die berbunyi n die suruh hold on. Fuhh...ade masa aku nk fikir. Terdetik dlm hati aku psl Archimedes principle. Tapi xsure...last2 aku jwb 'buoyant force'. huhu...matila aku...
Bile aku search balik kt internet, mmg ade kaitan ngn Archimedes tu pon....

Die sempat gak tanya apa aku blaja dalam subjek Mechanical Measurement & Testing Technique. Yg aku plg GERAM sangat, boley aku lupa part NDT tu which is ULTRASONIC! dok fikir2 apela benda yg aku gune tu kan, lupa sgt2! Huuu......

Pastu die tnya lagi "How dam(empangan) generates electricity?"
-huuhu...napela die tnya soklan cmni....aku just jwb 'when water flows, it will convert the mechanical work into electrical work.' pastu die ckp, 'u miss this one key point.' adehh...ape plak....rupa2nya TURBINE!!! huwaaa~~~~

Then die tnya nape aku skola kat kedah tapi dok kt johor. aku ckpla tu boarding school. Then boley plak die tnya 'ur boifren is at kedah?' ohh...'no sir, i don't have any boifren...' aku jwb. soalan apekahh ini????? T_T

"Ok, lets move to my last general question. Are u ready?" - sempat plak die 'wat lawak'....
"Do u know artificial rain? How is it produced?"
-homaigod! ape nii???? aku tak tau ape2 langsung!!!!!!! aku senyap. sunyi. siyes xtau pape. last2 aku jwb 'i'm sorry sir. i have no idea about that.'

Last2 tu die just tnya cmne aku nk travel nanti, nk dok mane. gitu2 la...

* * * * * * * * * *

So kesimpulannya entahla. Soalan yg btol2 UNEXPECTED!. But i really think i could do much more BETTER than that. Doa je byk2 pasni.

anonymouS:: at least dpt pengalaman kan......

No comments: